Bitonic wil eis van Nederlandse toezichthouder
Bitonic wil eis van Nederlandse toezichthouder tot verificatie van cryptoportefeuilles tegenhouden
De Nederlandse cryptocurrency exchange Bitonic heeft een kort geding aangespannen tegen De Nederlandsche Bank (DNB) om de omstreden wallet-verificatie van de toezichthouder op te schorten.
Volgens een persbericht op dinsdag (26 jan. 2021), heeft Bitonic de rechter gevraagd om de legitimiteit van DNB’s wallet verificatie eis, die Bitcoin Machine crypto exchange platforms verplicht om de know-your-customer (KYC) procedure uit te voeren, in twijfel te trekken.
Bitonic had eerder de aanvullende verificatie-eis van de Nederlandse toezichthouder, die is gebaseerd op de Sanctiewet van het land, al in november 2020 aangevochten. Destijds stelde de Nederlandse cryptobeurs dat het strenge beleid niet geschikt was voor zijn klanten, en vroeg gebruikers om formeel een klacht in te dienen op de website van Bitonic.
Een andere cryptobeurs, Bitstamp, werd ook gedwongen om zich aan het nieuwe DNB-beleid te houden. Eerder in januari stuurde het platform een bericht naar zijn in Nederland gevestigde gebruikers, waarin het hen informeerde dat de wet op 15 januari 2021 van kracht zou worden.
Ondertussen lijkt Bitonic verder te gaan met zijn plan om het nieuwe beleid aan te vechten, aangezien de cryptobeurs een voorlopig bevel heeft ingediend bij een Rotterdamse rechtbank. Bitonic had eerder de Nederlandse toezichthouder aangeschreven om vraagtekens te zetten bij het nieuwe beleid.
Verder schreven 25 van de 38 registrerende partijen ook DNB aan over het walletverificatiebeleid, dat nog op een antwoord van de Nederlandse toezichthouder wacht. Bitonic was ondertussen niet tevreden met de geboden uitleg en vraagt de rechter om het proces stop te zetten.
Volgens Bitonic was het weliswaar bereid te voldoen aan regelgeving zoals anti-witwaswetgeving (AML) en sanctieregels, maar zou het desondanks de privacy respecteren.
Het uitwisselingsplatform motiveerde het voorlopige bevel met de volgende woorden:
„Ons doel is om snel een einde te kunnen maken aan de uitgebreide verwerking van persoonsgegevens die ons is opgelegd. We willen terug naar de situatie waarin we zelf, op basis van risico’s, bepalen of we de klant vragen om zijn beheer van de wallet aan te tonen.“
Regelgeving crypto wallet
Het strenge beleid van DNB heeft ervoor gezorgd dat een aantal cryptocurrency exchanges Nederland heeft verlaten voor landen met cryptovriendelijke regelgeving.
Buiten Nederland heeft het Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) in december 2020 ook al regelgeving voor crypto-portemonnees voorgesteld. De regel kreeg echter backlash van de cryptogemeenschap, waarbij sommigen stelden dat het tijdsbestek te kort was.
FinCEN kondigde later een verlenging van het commentaarvenster aan eerder in januari tot 15 dagen. De instantie verlengde de commentaarperiode verder met nog eens 60 dagen.